lauantai 21. maaliskuuta 2020

Soberismia-blogi on ollut tauolla jo muutaman vuoden, mutta teen paluun yhden pienen, mutta tärkeän, tekstin ajaksi.

Elämme täysin poikkeuksellisia aikoja. Koronavirus on käytännössä pysäyttänyt koko maailman ja sulkenut ihmiset sisätiloihin. Suomessa kaduilla saa vielä toistaiseksi hallitusti ja varoen liikkua, mutta todennäköisesti pandemia tuo täyden ulkonaliikkumiskiellon tänne meillekin pian, kuten on tehnyt jo esimerkiksi Ranskaan, Espanjaan ja Italiaan. Italiassa kuolee ihmisiä nyt 500:n ihmisen päivätahdilla.

Syy, miksi nyt päätin kirjoittaa, on se, että havahduin viime viikonloppuna pitkästä aikaa siihen ajatukseen, että nyt kyllä vetäisin kännit, jos voisin. En tietenkään voi, olen ollut pian kahdeksan vuotta raittiina, eikä yksi virus sitä muuta, mutta jo tuon ajatuksen pulpahtaminen mieleen pysäytti. Minulla on kaikki ihan ok, mutta tajusin, että jos minulle tulee moinen asia mieleen, niin tulee varmaan aika monelle muullekin. Joillekin, jotka ovat minä, joillekin, jotka ovat vasta raittiustaipaleensa alussa ja joillekin, joita ei raitistelu voisi vähempää kiinnostaa. Kaikille heille minulla on sama viesti: Älä helvetti sentään ala ryyppäämään!

Älä ryyppää, jos ahdistaa. Siitä ei ole mitään hyötyä, todennäköisesti ahdistus vain kasvaa ja johtaa lisää juomiseen. Hirveä jurri on loppujen lopuksi aika huono pakopaikka. Ryyppäämisesi todennäköisesti ahdistaisi myös muita, eikä kukaan juuri nyt tarvitse yhtään enempää mielensä päälle.

Älä ryyppää, jos himassa on lapsia. Nyt on hyvä aika touhuta jotain yhdessä, pelata vaikka sitä Aliasta, jonka joskus ostitte mutta joka on jäänyt käyttämättä. Lapset, iästä riippumatta, eivät pysty täysin ymmärtämään maailman tämänhetkistä tilannetta ja tarvitsevat järkevää aikuista viereen. Känninen vanhempi ahdistaa lasta aika paljon.

Älä ryyppää yksinäisyyteen. Nyt ollaan kaikki samassa veneessä, emmekä ole ihmiskuntana olleet näin tasa-arvoisia varmaan koskaan. Tilanne koskettaa tavalla tai toisella ihan jokaista, joten et ole yksin.

Ylipäänsä älä ryyppää paskaan fiilikseen, oli se mikä tahansa, koska – kuten minut pelastanut tekstiviesti aikanaan sanoi: Asiat ei koskaan ole niin päin helvettiä, etteikö niitä saisi ryyppäämällä vielä pahemmaksi.

Älä myöskään ryyppää, koska kännissä tekee kaikkea tyhmää, mikä aiheuttaa päänvaivaa muille. Saattaa vaikka heitellä kiviä kebabravintoloiden ikkunoihin, vetäistä jotain kaveria nenille tai liukastua ja murtaa nilkkansa. Meidän terveydenhuoltomme on juuri nyt valjastettu vähän tärkeämpiin asioihin ja niillä on kiire. Sinun kännisähläyksesi seurauksia ei just nyt kauheesti jaksettais hoitaa.

Sit sellainen vielä, että koronavirus leviää aika hyvin tuolla yökerhoissa. Ne varmaan kannattais kiertää.

Ota ihmeessä vaikka puolison kanssa lasi viiniä illalla, kun kotipetuspäivän päätteeksi muksut on saatu nukkumaan! Säästäkää kuitenkin siitä pullosta ensi viikollekin, koska Alkothan voi näissä poikkeusoloissa mennä kiinni koska tahansa pidemmäksikin aikaa. Tai vedä ihmeessä pari pulloa olutta virtuaalisesti kavereiden kanssa jossain Hangoutsissa, sehän on oikeastaan aika hauskaa. Et salettiin ole ennen kokeillut! Ystäväni järjestivät eilen viskimaistiaiset neljän maan välillä konferenssipuhelimella.

Jossain vaiheessa tämä kaikki on taas ohi ja silloin on aika täyttää terassit ja festarit, käydä keikoilla, tukea kantakuppilaa ja nauttia vapaudesta täysin siemauksin. Siihen asti, nyt olisi ihan hyvä sauma ottaa vähän iisimmin sen brenkun kanssa. Järkevästi, muut huomioiden, jooko?

Siinäpä se. Minulle kuuluu ihan hyvää. Kävin kymmenen kilsan lenkillä tänään ja soittelin pitkästä aikaa kitaraa. Ensi viikolla pidämme teinin kanssa skeittileirin mökin navetan vintillä. Kyllä tästä selvitään.

Aivan ensimmäinen kirjoitus